Artikel afbeelding

Een zwembad in de tuin is voor iedereen!

Een eigen privé zwembad, wie wil dat nou niet? Met warm weer is dat heerlijk verkoelen. Daarnaast is zwemmen een heerlijke manier om wat meer te beweging te krijgen. Wat zijn je opties?

Tijdelijk of permanent?

De eerste vraag die je je moet stellen wanneer je een zwembad wilt aanschaffen is of je voor een tijdelijk of permanent zwembad wilt gaan. Heb je de benodigde ruimte? Hoe groot is je budget? Wil je simpelweg verkoeling in de zomer, of wil je ook met kouder weer baantjes kunnen trekken?

Tijdelijke zwembaden

Tijdelijke zwembaden zijn zeer budget-friendly en een goede optie wanneer je geen permanent zwembad in tuin wilt plaatsen. Deze tijdelijke zwembaden zijn vaak snel op te zetten en kunnen na de zomer weer worden opgeruimd. Ook zijn ze in veel verschillende formaten en vormen verkrijgbaar, klein of groot, rond, ovaal of vierkant, en diep of ondiep. Zo past een tijdelijk zwembad in bijna elke tuin.

Tijdelijke zwembaden zijn te onderverdelen in opzetzwembaden en opblaaszwembaden. Opblaaszwembaden zijn vaak de goedkoopste optie en zijn het snelste op te zetten. Doormiddel van een opblaasbare rand of ring krijgt het zwembad zijn stevigheid en kan het worden gevuld met water. Opblaaszwembaden zijn het beste geschikt voor kinderen, omdat ze heel ondiep kunnen zijn. Opblaasbare zwembaden gaan vaak korter mee dan opzetzwembaden. Ze kunnen natuurlijk lek raken, of het zwembadzeil kan scheuren.

Opzetzwembanen krijgen de structuur doormiddel van een stalen of kunststof frame. Aan dit frame wordt het zwembadzeil opgehangen. Daarna kan het zwembad worden gevuld met water. Opzetzwembaden zijn steviger dan opblaaszwembaden en kunnen van hoger kwaliteit materiaal zijn gemaakt, waardoor ze langer meegaan. Daarnaast kunnen opzetzwembaden groter zijn en dieper zijn dan opblaaszwembaden, dus zijn ze beter geschikt voor jongeren en wanneer je echt baantjes wilt kunnen trekken.

Permanente zwembaden

Permanente zwembaden zijn voor langere tijd een onderdeel van je tuin of huis. Deze zwembaden zijn een grote investering en vragen meer onderhoud dan tijdelijke zwembaden. Daarvoor heb je wel het hele jaar rond een zwembad tot je beschikking. Deze zwembaden kunnen (deels) worden ingegraven in de tuin of ingebouwd in huis.

Opzetzwembaden kunnen ook dienen voor permanent gebruik. Niet alle opzetzwembaden zijn hiervoor geschikt. De stalen constructie moet namelijk steviger zijn dan die van opzetzwembaden bestemd voor tijdelijk gebruik, en de zwembad liner moet van zwaardere kwaliteit zijn. Deze zwembaden zijn vaak duurder dan tijdelijke opzetzwembaden en zijn minder gemakkelijk op te zetten, maar kunnen wel het hele jaar rond in de achtertuin blijven staan. Permanente opzetzwembaden zijn ook in houten- of stalen wand uitvoering. Sommige permanente opzetzwembaden kunnen zelfs (deels) worden ingegraven.

Andere permanente zwembaden zijn uitsluitend bedoeld voor inbouw. Dit zijn zogenaamde monoblock-zwembaden, bestaande uit een prefab ingraafbare en waterdichte kuip. Doordat deze zwembaden meteen geplaatst kunnen worden, zal de installatie zeer snel verlopen. Er is keuze uit zeer veel verschillende modellen en maten, en verschillende materialen. Een nadeel van een monoblock zwembad is dat deze niet op maat gemaakt kunnen worden, en dat er voldoende ruimte moet zijn om het zwembad in een keer te plaatsen

De laatste optie is het bouwkundig zwembad, dat doormiddel van een betonnen constructie ter plaatse gefabriceerd wordt. Daarna wordt het zwembad aan de binnenzijde afgewerkt met bijvoorbeeld tegels of folie. Het uiterlijk, de vorm en het formaat van een bouwkundig zwembad is volledig zelf te bepalen. Het nadeel van een bouwkundig zwembad is dat de aanleg meer tijd kost en dat de kosten hoger zijn dan dat van een monoblock zwembad.

Binnen of buiten?

Wanneer je genoeg ruimte hebt, of eventueel een aanbouw wilt overwegen, kun je voor een binnenzwembad kiezen. Binnenzwembaden zijn een nog grotere investering dan een buitenzwembad, maar garanderen wel het meeste zwemplezier. Buitenzwembaden zijn heerlijk in de zomer, maar vaak kun je daar maar ongeveer 4 maanden gebruik van maken bij een gunstig zwemseizoen.

Een alternatief is het laten plaatsen van een zwembadoverkapping over je buitenzwembad. Deze zwembadoverkappingen zijn gemaakt van glas of doorzichtig kunststof en sluiten het zwembad af. Zo kun je langer genieten van het zwemseizoen en houd je het zwembad gemakkelijk schoon. Ook kun je de overkapping vaak gemakkelijk verrijden, verplaatsen of openen en zo kun je in de zomer in de buitenlucht zwemmen.

Binnen of buiten, tijdelijk of permanent? Als je erover uit bent, kan een van onze zwembad leveranciers je helpen bij de levering, en eventueel plaatsing van het zwembad. Denk je toch nog advies nodig te hebben? Ook dan kan een van onze zwembad leveranciers je verder helpen.

Op July 27, 2018