De ligging en afmeting van een zwembad

Hoe kom je tot de keuze voor een juiste afmeting en positie van het zwembad in uw tuin? Hier volgen een aantal tips en overwegingen.

Ligging van het zwembad


De ligging van het zwembad is een belangrijke keuze. Juist bij het huis voor het overzicht, of van het terras weg omdat de kinderen anders niet genoeg ruimte hebben? Als u een zwembad werkelijk als verlengstuk van uw huis/terras ziet, dan is het het beste deze hier tegenaan te leggen.

Daarnaast dient u de volgende afwegingen te maken:


– Waar komt de filterinstallatie? Zorg dat deze op maximaal 15 meter van het zwembad komt.
– Komt er bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnecollectoren?
– Komt er een hek om het zwembad heen?
– Welke hoogte komt het zwembad ten opzichte van het terras/gazon?

Een zwembad is standaard 150 cm, afwijking hiervan is natuurlijk mogelijk. De totale hoogte wordt dan bijvoorbeeld 153 cm (inclusief randtegel) en de dikte van de betonvloer. Deze info is belangrijk voor de graafwerkzaamheden.

Men is al gauw geneigd om ook met de windrichting rekening te houden, maar in de praktijk is deze factor niet zo belangrijk. Een juiste plaatsing van de inbouwdelen (skimmers en inspuiters) is veel belangrijker in de overweging.

Vaak wordt er ook contact opgenomen met een tuinarchitect voor een juiste verhouding met de overige onderdelen van de tuin. Tot slot kunt u de stand van de zon ook meenemen in uw beraad. Wanneer het zwembad voor een groot gedeelte van de dag in de zon ligt, dan draagt dit bij aan de beleving van de gebruikers, maar de warmte wordt ook deels opgenomen door het water. De eerste besparing is dan een feit!

Afmetingen van het zwembad


De afmeting van het zwembad heeft invloed op de volgende factoren:

- verhouding tuin– zwembad
– mogelijkheid tot zwemmen van baantjes
– kosten in aanschaf materialen
– kosten energie voor filtratie en verwarming
– kosten van desinfectie (chloor etc.)

Een zwembad in Nederland is gemiddeld genomen 8×4 meter. Opzetbaden worden hier niet in meegerekend. Deze afmeting maakt het zwembad acceptabel om in te zwemmen voor je conditie en voor kinderen om in te spelen. Bedenk bij de bepaling van de grootte van het zwembad dat er meer bij komt kijken: de randtegel en minimaal een meter terras rondom, anders kan er veel onnodig vuil (zoals gras) in het zwembad terecht komen.

Vanaf 8 meter is het redelijk mogelijk om baantjes te zwemmen. Wil je echt aan je conditie werken dan is een jetstream een betere optie. Jetstreams worden veel in kleinere zwembaden geplaatst en zijn heel betaalbaar geworden de laatste jaren.

Uiteraard betekent een groter zwembad ook meer materialen, energie en bijvoorbeeld chloorverbruik. Niet alleen is er meer folie nodig, maar ook een grotere filter en pomp en heb je meer kubieke meters water op te warmen. Als voorbeeld een afdekking: bij een bad van 8×4 heb je 32 m2 en bij 5×10 50 m2. Net geen verdubbeling! Het loont echt om goed na te denken welk formaat zwembad je nodig hebt.

Tot slot informatie over de diepte van het zwembad:
Vaak wordt er gedacht om een zwembad 200 cm diep te maken, maar de overweging is dit; een zwembad dieper dan 150 cm is vaak niet functioneel. Als kinderen en volwassenen niet kunnen staan op de bodem, dan is het vlug afgelopen met de pret. Daarnaast heb je duurdere (complexere) bouwconstructies nodig, wat de prijs flink hoger kan maken. Soms wordt de keuze gemaakt om het zwembad in twee niveaus te maken, 120 en 180 cm. diep. Standaard liners zijn hiervoor niet geschikt, wel kan een gewapende folie worden aangebracht.

Op January 22, 2014