Wat voor een bad willen wij?

Zwembaden worden voor verschillende doeleinden aangelegd. De een wil baantjes trekken, de ander alleen voor verkoeling. Voor baantjes kan men ook gebruik maken van een jetstream. Door de kunstmatige stroom kun je op één plaats blijven zwemmen. Men kan dan gebruik maken van een kleiner bad. Ook is het zwembad uitermate geschikt voor sociaal contact. Bij voorbeeld poolparty’s met vrienden en kennissen, kinderfeestjes, et cetera. De mogelijkheden hiervoor zijn:

Opzetbaden.

Het opzetbad is een ware uitkomst voor mensen die gebruik willen maken van een eigen zwembad zonder hoge investering en opoffering van ruimte. Men kan dit na gebruik altijd weer opbergen.

Prefab-foliebaden.

Een dergelijk zwembad wordt als bouwpakket geleverd. Het bad bestaat uit verzinkte en gelakte staalplaat bekleed met duurzame pvc-folie. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld rond, ovaal en achtvorm met verschillende dieptes. Het kan zowel in de grond als bovengronds worden gebruikt.

Bouwkundige folie-baden.

Deze worden door middel van metselwerk, beton of kunststof elementen opgetrokken en daarna voorzien van een duurzame folie. Hierbij is alles mogelijk.

Polyether baden.

Het bad wordt compleet op de fabriek gemaakt en uit één stuk naar de plaats van bestemming gemaakt. Nadeel is dat de vorm en grootte beperkt is.

Afdekkingen.

Om te zorgen dat een bad tegen vuil en warmteverlies beschermd is is een afdekking nodig. Om warmteverlies te voorkomen is de ruimte tussen het water en de afdekking opgevuld met een isolerende luichtlaag.

Soorten afdekkingen zijn bijvoorbeel:

Gecoated polyether doek met aluminium draagbuizen.
Dit kan zowel handmatig als automatisch worden opgerold.

Kunststof afdekking met isolatielaag.
Dit wordt handmatig opgerold.

Lamellenafdekking.
Hierin zijn vele mogelijkheden aanwezig.

Filtering.

Een schoon zwembad is een must. Een goede filterinstallatie, eventueel aangevuld met apparatuur voor toevoeging van chemicaliën gecombineerd met milieuvriendelijke desinfectieappartuur is dan onontbeerlijk. Zorg voor regelmatig controle van PH, chloorgehalte en alkaliteit.

Verwarming.

Verwarming is op verschillende manieren mogelijk. Dit is afhankelijk van het gebruik van het bad. Wil men het hele jaar kunnen zwemmen, kan men alleen gebruik maken van een verwarmingselement op gas of elektriciteit. Voor alleen in de zomer kan men gebruik van zonnecollectoren op het dak of warmtepomp. Deze kan men eventueel combineren met een Solar-lamellendek. Bij verwarming is een afdekking altijd nodig.

Wij hebben hierbij een aantal zaken beknopt weergegeven. Om tot een goed plan en calculatie te komen moet men altijd een afspraak met een specialist maken. Deze kan dan aan de hand van uw wensen de zaken uitwerken

Op July 4, 2011